Voeding

Zoals bij elke sport kan wat je eet en wanneer je eet van invloed zijn op je sportieve prestaties. Het Wielrennen is een duursport en voeding is daarom een belangrijk onderwerp om sportieve prestaties mogelijk te maken. Bij JvR de Batauwers besteden wij daarom aandacht aan dit onderwerp in de momenten waarop dit speelt. Voeding blijft altijd iets heel persoonlijks. Wat de een prettig vindt is niet noodzakelijk iets voor een ander.
Op internet is overigens heel veel informatie te vinden over Voeding bij het wielrennen waarbij diverse voedingssupplementen genoemd worden. Wees voorzichtig en doe gedegen onderzoek alvorens supplementen te gebruiken aangezien zelfs huis tuin en keuken Vitamine supplementen al middelen kunnen bevatten die op de dopinglijsten staan ! Als wielrenner ben je altijd zelf verantwoordelijk voor wat je eet !

Jeugd wielrennen

Bij het jeugd wielrennen (categorie 1 t/m 7) staat plezier hebben voorop en daarbij hoort geen specifiek voedingsadvies. Gezond eten volgens “de schijf van 5” moet volstaan. De kinderen zijn in de groei en moeten voldoende en gezond eten. De wedstrijden duren niet lang en er bestaan strikte regels mbt drinken en eten. Bij categorie 1 t/m 4 mag geen bidon mee in de wedstrijd. Vanaf categorie 5 mag een bidon mee maar is voeding tijdens de wedstrijd verboden.

Nieuwelingen junioren beloften

Vanaf de nieuwelingen worden de wedstrijdafstanden langer en vinden er langere duurtrainingen plaats. Het gebruik van dorstlessers zoals isotone dranken wordt belangrijker. Voor de langere wedstrijden
het voorseizoen besteden we aandacht aan voeding in workshops. Hierbij laten we doorgaans gastsprekers informatie delen over voeding. Bijvoorbeeld over het belang van ver voor de inspanning eten en wat te eten of juist niet in verband met herstel behoeften. Ook de voeding voor het herstel wordt dan behandeld.

Senioren

Voor de senioren is het voeding onderwerp sterk afhankelijk van de beoogde sportieve prestaties. Ook voor senioren wordt voedings informatie gedeeld al naar gelang behoefte. Uiteraard zijn ook de senioren welkom bij de informatie sessies voor de nieuwelingen, junioren, beloften.