Jeugd Wielrennen

Fietsen, wie groeit er niet mee op.. maar voor sommige is gewoon fietsen niet genoeg…. sommige willen meer … Die willen snel fietsen, lekker snel door de bochten vliegen. behendig over heuveltjes gaan, crossen door een zandbak of over een balk/boom springen. Als fietsen alleen niet meer genoeg is voor jou, kom dan eens kijken bij JvR de Batauwers. Daar vind je veel andere jongens en meisjes die plezier beleven aan het wielrennen. Of het nu op de weg, in het veld of met mountainbike is.

Kom kijken en probeer het wielrennen eens ! Vrijblijvend kan je een paar keer komen proeven (zie ook lid worden)  Als een fiets in je maat beschikbaar is kan je direct mee fietsen (en uiteraard stellen we een helm beschikbaar)

Bekers

Niet alleen voor winnaars zijn prijzen en bekers te verdienen.

Stuurvaardigheid

Wat is jeugd wielrennen eigenlijk?

Bij JvR de Batauwers gaat het om het beleven van fietsplezier en daarmee het ondersteunen van talentontwikkeling. Wij geloven dat uit plezier mooie sportieve prestaties mogelijk zijn die hopenlijk fietsplezier levert tot in de verre
toekomst. Sommige kinderen hebben de droom om een professionele wielrenner te worden. Een droom die slechts voor weinigen weggelegd is maar een droom die wij niet ontnemen. Wij willen zorgdragen voor verantwoordelijk fietsen (zie ook onze visie en de Long Term Athlete Development informatie). Het gaat vooral om plezier en talentontwikkeling. Het aanleren van techniek, zoals stuurvaardigheden, het fietsen in een groep, het fietsen op souplesse (snelle benen) bijvoorbeeld. Bij het veldrijden is de technische uitdaging nog diverser en daar wordt veel aandacht aan besteed

van training naar training vindt bij de jeugd wel een opbouw plaats van “focus onderwerpen” echter het is bewust geen gerichte opbouw naar het georganiseerd behalen van een hoger prestatie niveau. Uiteraard zullen kinderen naar gelang van hun prestatie niveau anders worden begeleidt maar wielrennen is geen vroeg ontwikkelsport en kinderen moeten beschermt worden tegen lichamelijk overbelasting.

Wij zijn overigens sterk voorstander dat jeugd mee doet aan het veldrijden. Dit bevordert de stuurvaardigheden enorm, en wordt doorgaans als enorm leuk gevonden. Ons advies daarom.. koop een cyclo cross fiets zodat zodat veldrijden en weg wielrennen mogelijk is met zelfde materiaal.

Beelden zeggen meer dan woorden dus kijk op one Youtube en facebook pagina om een indruk te krijgen van het jeugdwielrennen en kom gerust vrijblijvend kijken bij een trainingsavond of wielerevenement.

Competitie

Net zoals bij andere sporten worden wedstrijden georganisserd. Het deelnemen aan is wedstrijden belangrijk omdat kinderen hun opgedane ervaring dan verder ontwikkelen. We zien echter ook dat hechte vriendschappen ontstaan tussen de kinderen van de verschillende verenigingen omdat ze hun passie delen. De volgende wedstrijd verbanden bestaan

 • De Midden Nederland Competitie (ook bekend asl de Hans van der Hengel competitie)
  Gedurende het seizoen op wisselende locaties worden wedstrijden verreden waarbij plezier voorop staat. Er bestaat een klassement over de wedstrijd.
  Het mooie van de MNC / Hans van De Hengel competitie is het laagdrempelige gehalte. Dit is bij uitstek geschikt om kennis te maken met het wedstrijd rijden. De prestatie drang is laag en wie consistent goed presteert (wint) zoekt doorgaans een andere categorie op of gaat (alleen) landelijk KNWU wedstrijden rijden.
 • Landelijke wedstrijden
  Vanuit de KNWU verband worden wekelijks meerdere jeugdwedstrijden ergens in het land verreden. Divers in omgeving en uitdaging verspreid door het land. Maar in buurt van Tiel al snel iets te vinden.  Het prestatie niveau ligt hoger maar dit hoeft geen belemmering te zijn voor diegene die dat nog niet kunnen.
  Sommige landelijke wedstrijden worden verreden als kwalificatie wedstrijden voor het Nederlands kampioenschap. Zie de wedstrijd pagina voor meer informatie.

let op: het doel is plezier beleven aan de wielersport, met oog voor eenieder ongeacht behaalde sportieve prestaties. Vanuit plezier ontstaan sportieve prestaties. Het gaat niet om het winnen al vinden veel kinderen het erg leuk om prijs te rijden.

De trainers

Zonder trainers … geen trainingen. JvR de Batauwers prijst zich rijk met een groot aantel trainers die helpen. Sommige zijn ooit zelf als jeugdwielrenner begonnen. Maar er is altijd ruimte voor ouders om ook opgeleid te worden tot
gediplomeerde trainers ! Onze trainers zijn:   Cees Quint, Pascal Schoots, Marco Blom, Gianni ten Hoften, Renee Nachtegaal, Henri Terra, en Marcel van Lith,

Communicatie

Communicatie met betrekking tot de jeugd vind plaats via

 1. email waarbij algemene informatie wordt gedeeld (geef je email door aan secretaris@jvrdebatuwers.nl)
 2. de website.. het stoplicht geeft aan of de training doorgaan (rond 1700 uur uiterlijk op rood)
 3. Whatsapp groep Jeugd JvR de batauwers

Kan je niet komen voor een training.. meld je af in de whatsapp Jeugd groep !
Trainers en vrijwilligers zetten zich in voor jou, dus laat ze weten als je niet kan komen.

Plezier is meer dan fietsen !

We vinden het belangrijk dat de jeugd plezier met elkaar heeft. Buiten het wielrennen worden daarom ook andere activiteiten georganiseerd door de jeugdcommissie (meld je aan !). Denk dan aan een middagje kanoën, of survivelen. Doorgaans wordt ook een jeugdkamp georganiseerd. Het betreft kamp waarbij de fietsen meegaan maar het fietsen op zich niet als trainingskamp is bedoelt.

Jeugd meerdaagsen en kampen

Sommige kinderen kunnen niet genoeg krijgen van het wielrennen en nemen daarom deel in meerdaagse evenementen in vakantieperioden. Enkele mogelijkheden:

Deze meerdaagse evenementen bevatten doorgaans bijzondere activiteiten die kinderen erg waarderen, zoals sprint en leiderschap klassementen, tijdritjes, beklimmingen, kasseien / klinkerwegen, en vaak ook wedstrijden op (afgesloten) openbare weg onder begeleiding van politie… Het is net als in  het professionele wielrennen. Voor sommige een droom die uitkomt.